
Du borde skriva ner det där!
Att skriva ner saker är kraftfullare än man anar. Och just därför så svårt att förklara. Hur kan något så trivialt som att föra anteckningar göra mig så mycket mer organiserad och produktiv?
Vi börjar med detta påstående:
Hjärnan är bättre på att komma på idéer än att komma ihåg dem.
Om jag inte skriver ner det som rör sig i mitt huvud, kommer jag glömma bort nästan alla smarta idéer och kloka tankar som jag får – och självklart också vad som sagts på alla möten jag varit med på, alla givande samtal och alla böcker jag läst. Ibland kommer de tillbaka som korta minnesfragment, men detaljerna är borta.
Du kanske har hört talas om Leonardo da Vincis tusentals anteckningar och skisser? Han var inte ensam. Mängder med “tänkare” har under årtusenden skrivit ner sina tankar, observationer, skisser, idéer.
Varför? Räcker det inte med att tänka?
Jag tror att de alla har reflekterat över hur snabbt vi glömmer saker, och nyttan med att skriva ner saker. Och så förstås en vilja att bevara det för eftervärlden.
Men nuförtiden finns ju allt på Wikipedia?
Varför ska jag föra egna, privata anteckningar?
- Att skriva anteckningar eller dagbok är faktiskt ett riktigt bra verktyg för att tänka bättre. Mina tankar är ganska ostrukturerade så länge som de snurrar runt i huvudet – men när jag skriver ner dem på ett begripligt sätt, klarnar det betydligt. Jag blir smartare av att skriva.
- Mina anteckningar blir ett filter som väljer ut det som är viktigt för mig, bland informationsöverflödet på Internet. Jag skriver ner saker ur mitt perspektiv för att vara relevant för mig. Det gör inte Wikipedia. När jag formulerar om saker istället för att kopiera andras texter, hjälper det också mig att tänka.
- Anteckningarna blir som en extern hårddisk till min hjärna. Jag kan söka efter något som jag har ett svagt minne av, eller bläddra bland anteckningar för att återupptäcka saker som helt har fallit i glömska.
- För att göra det ännu mer avancerat och potent, kan jag koppla ihop relaterade anteckningar med varandra. När jag skriver ner en tanke som jag stöter på idag, hittar jag något liknande som jag antecknade förra veckan, månaden eller året. Kopplingen mellan olika anteckningar blir som ett nätverk av kunskap, som öppnar helt nya möjligheter.
Hur börjar man?
Börja enkelt; skriv ned allt viktigt som sägs på alla möten du går på. (Lita inte på att Någon Annan tar anteckningar som är relevanta för dig.) Du kommer snart förvåna omgivningen med ditt fantastiska minne.
Skriv ned allt du lär dig. Skriv ned alla idéer du får.
Det kommer i början vara en osorterad lista med tankar, som du successivt organiserar när du ser mönster växa fram. Använd mappar, kategorier eller taggar.
När du sedan får i uppdrag att hålla en kurs eller skriva en artikel om ett ämne som du är duktig på, har du redan en hel bunt med anteckningar att utgå från. Piece of cake.
Skriv en anteckning som listar alla projekt du behöver hålla koll på. Helst med länkar till andra anteckningar med detaljer om varje projekt, eller kanske länkar till ett projekthanteringsverktyg.
Varje projekt kan sedan länka till varje mötesanteckning och så vidare. Börjar du förstå vilken koll du kan få?
There’s an app for that?
De senaste åren har det kommit många nya program för att hantera anteckningar på ett mer avancerat sätt.
Det viktigaste är att du kan söka bland alla anteckningar, och något slags kategorisering eller taggning. Du vill nog också kunna länka mellan anteckningar, och då ska det helst också skapas tillbakalänkar (backlinks) automatiskt.
Sedan får du bestämma om du vill lagra anteckningarna i molnet eller på din dator, om du vill skriva som i Word eller med wiki- eller Markdown-syntax. Behöver du kunna läsa och skriva också i mobilen?
Här kommer några exempel på program som du kan titta närmare på:
- Evernote (inga backlinks)
- Notion
- Obsidian
- OneNote (inga backlinks?)
- Roam Research
- TiddlyWiki (hög inlärningströskel)
- Zettlr (inga backlinks)
Förslagsvis tittar du på någon YouTube-video som går igenom flera av dessa på en gång, eller ser någon recension för att snabbt bilda dig en uppfattning om du skulle gilla dem. Exempelvis den här:
Läsa mer
Om du tycker att det här verkar intressant, föreslår jag att du läser fler artiklar eller ser videor om koncepten Evergreen Notes, Second Brain och Zettelkasten. Den övergripande kategorin kallas Personal Knowledge Management.