Jag har grubblat en del på hur stressyndromet kunde överraska mig så plötsligt. Det var min chef och läkare som insisterade på att jag skulle sjukskriva mig. Jag märkte de sista veckorna att något var fel, men jag kunde inte förstå hur det hade gått till, eller vad det innebar.

Sedan dess har jag lärt mig en hel del om stress och utmattning, som jag önskar att jag visste tidigare. Som jag önskar att andra också förstår, innan det är för sent för dem.

Stress är svår att se

En av de lömska aspekterna av stress, är att den döljer sina spår.

Den är en automatisk mekanism som ger dig extra kraft när du exempelvis behöver fly för ditt liv. När stressen är påslagen, bedövar den smärta och trötthet, eftersom du inte har behov av dessa signaler just då. Det viktiga är att du kämpar vidare och överlever.

Fast i många fall i dagens samhälle är bedövningen inte alls önskvärd.

Den gör att jag inte kan lita på min egen upplevelse av min stressnivå.

Nästa problem är att mitt mående i början försämrades väldigt, väldigt långsamt. Det är lätt att successivt vänja sig vid vad som helst.

(Måendet försämrades snabbare och snabbare mot slutet, och läkaren utmålade ett “stup” längre fram, om jag inte stannade upp nu.)

Varningssignaler att hålla utkik efter

Det finns varningssignaler att hålla utkik efter, hos sig själv eller någon annan.

(Jag tror dock att omgivningen och kollegorna också har mycket svårt att se faran komma. Framförallt kanske hos så kallade “högpresterare”, som inte vill visa några som helst svagheter och är vana vid att pressa sig själva.)

Typiska stressbeteenden är att

  • hoppa över raster och korta ned lunchen för att hinna jobba mer,
  • hålla ett högre tempo i allt – även privat,
  • göra flera saker samtidigt,
  • prioritera ner socialt umgänge, fysisk aktivitet och goda rutiner.

Allt för att hinna med det som stressar oss.

Dessa beteenden kan vara tecken på ackumulerad stress. Beteendena kommer också leda till mer stress. Det är viktigt att bryta den negativa spiralen.

Du kan också googla stressbeteende för fler exempel.

Testa dig

Det finns faktiskt ett gratis test man kan göra online, för att objektivt bedöma nivån av stressreaktioner i kroppen. Min läkare gav mig testet, och det är framtaget av Karolinska institutet. Gör testet här: www.keds.nu.

Det finns också ett enklare formulär som man kan fylla i varje dag, för att se förändring över tid. Det är Dan Hasson (se nedan) som har tagit fram en app och webbplats på HealthWatch.se.

Åtgärder

Om du tror att du eller någon är på väg att gå in i väggen, tror jag att den bästa vägen framåt är att prata med någon om det. Chef och läkare är bra för att bedöma ditt mående och göra åtgärdsplaner.

(Tänk på att personer som saknar erfarenhet av stressyndrom och utmattning kan ge dig dåliga råd.)

När jag började förstå att jag hade ett problem med stress, blev det i sig ett projekt som jag skulle ta tag i. Jag gjorde en handlingsplan mot min stress. Försökte lösa det genom ansträngning istället för vila. Ganska dumt, men stressade människor är inte rationella.

Ackumulerad stress ger skador på hjärnan, som måste få läka. Det tar lång tid och sker bara i frånvaron av stress.

Jag försökte också med kosttillskott och vitaminer som ska vara bra vid stress. Min egen bedömning är att det är ingenting i jämförelse med sömn och motion. Ät gärna tillskott, men effekten är marginell.

Lär dig mer

Om du vill lära dig mer om stress och hur du kan hantera den, rekommenderar jag någon av Dan Hassons böcker. Den korta e-boken Effektiv stresshantering är utmärkt. (Jag har ögnat igenom flera böcker, och lyssnat på många intervjuer om stress. Dan är bättre än de flesta.)

Om du inte orkar läsa en bok, är detta det viktigaste för att undvika att stress ackumuleras i kroppen:

Sömnen betyder mycket för återhämtningen, men det är också viktigt att äta rätt, motionera och framförallt att kunna varva ner snabbt. /…/ Andningen är det viktigaste verktyget för effektiv stresshantering. Redan efter tre till fyra djupa andetag aktiverar kroppen det så kallade parasympatiska nervsystemet som i sin tur får igång reparation och återhämtning. — Dan Hasson i Effektiv stresshantering

Jag upptäckte Dan Hasson via Framgångspodden, där det finns två intervjuer om stress att lyssna på: